SPUITWERK

Omega Service kan uw machine voorzien van een oppervlaktebehandeling, zoals poedercoaten of natlakken. Het aanbrengen van een coating of lak op uw machine heeft functionele voordelen en daarnaast dient het ter verfraaiing.

Hieronder vindt u een beknopte uitleg over poedercoaten en natlakken.

Poedercoaten is het aanbrengen van een laklaag die als poeder wordt opgebracht en vervolgens door verwarmen uitvloeit tot een gesloten laag. De poedercoating wordt opgebracht met behulp van een spuitpistool voorzien van een elektrode, en een mengsel van poeder en lucht. Dit mengsel wordt elektrostatisch geladen om vervolgens aangebracht te kunnen worden op een geleidend (geaard) object zoals staal. Vervolgens wordt het materiaal in een oven verwarmd waarin de poeder licht vloeibaar wordt en uitvloeit tot een gesloten laag op het materiaal.

Enkele voordelen van poedercoaten ten opzichte van natlakken:
• Een harde toplaag en hogere slijtagebestendigheid
• Snellere productie
• één arbeidsgang – hogere laagdikte opbouw
• Na uitharding is het materiaal direct te verpakken
• Milieuvriendelijk

Natlakken is een van de meest toegepaste methodes om metaal en andere materialen van één of meer mooie gladde, beschermende laklagen te voorzien. Bij deze methode wordt gebruik gemaakt van speciale, op elkaar afgestemde ‘verfsystemen’ met verschillende natlakcoatings die elk over andere eigenschappen beschikken, afhankelijk van de ondergrond en het gewenste effect. Zo kan de ene laag zorgen voor de hechting van de overige verflagen en de andere voor de gewenste weerstand tegen de elementen. Hoogwerker- en verreikerdelen worden voorzien van laklagen om onderhoud zo veel mogelijk te voorkomen en te beperken (door een goede conservering van het betreffende materiaal, kan men het onderhoud langer uitstellen).

Voor oppervlakken waaraan hoge visuele eisen worden gesteld of wanneer er geen ruimte is voor maattolerantie, dan wordt altijd gekozen voor natlakken. Wanneer een product niet kan worden verhit (zoals bijvoorbeeld bij kunststoffen), dan wordt er in principe altijd gekozen voor natlakken.

Spuitwerk